Svensk ildkule 21. juli

Mandag kveld var det mange på Østlandet og i sør-Sverige som så ei ildkule fare over himmelen mandag 21. juli. Vi har mottatt en del rapporter, og hendelsen er også omtalt i et par lokalaviser. På grunn av ferie har vi ikke hatt mulighet til å omtale episoden før i dag, og vi har ennå ikke fått undersøkt alle aktuelle kameraer. Foreløpig har vi bare beskrivelser fra vitner, men etterhvert som alle kameraoperatørene kommer hjem fra ferie, kan det hende at det dukker opp bilder.

Tidspunktet spriker noe i rapportene, men flest melder at det skjedde rundt 22:07 norsk sommertid, altså omtrent ved solnedgang på Østlandet. Det gikk også ei mindre ildkule klokka 23:18 over nordøstre Sjælland, som er fotografert fra Oslo og Danmark, men denne var kortvarig og ikke særlig påfallende, og de fleste rapportene beskriver opplagt noe langt større.

Basert på vitnebeskrivelsene later det til at ildkula har falt over sørlige deler av Dalarne i Sverige. Det er foreløpig vanskelig å angi noe presist område, og det er heller ikke mulig å bedømme om noe kan ha falt helt ned til bakken. Ildkula har hatt en tydelig grønnfarge.

Vi kommer tilbake med mer om det kommer ny informasjon.

Omtaler i aviser: Østlendingen 22. juli, Østlendingen 23. juli, Glomdalen 23. juli.

Innslag i NRK Ekko

Radioprogrammet NRK Ekko hadde 15. juli to innslag: et om mikrometeoritter med Jon Larsen, og et om meteoritter med Morten Bilet. Programmet ligger ute på NRK’s nettsider: NRK Ekko 15. juli.

Stor ildkule nær Vesterålen

Vi har fått rapporter fra både Troms og Finnmark om ei stor ildkule sett 10.juli ca. 23:48. Det er midnattsol i området, så lyset må ha vært kraftig slik at det kunne observeres i dagslys. Observasjonene så langt tyder på at dette har skjedd over havet litt nordvest for Vesterålen, men det kan foreløpig ikke utelukkes at den kan ha gått over land. Observasjoner fra Vesterålen og Lofoten er vil være av spesiell interesse, både visuelle og eventuelle drønn like før midnatt.

Artikkelen vil oppdateres om det kommer observasjoner som gir ny informasjon.

Oppdatering 2014-07-11 21:26: NORSAR har ingen påfallende registreringer av noen infralydhendelse ved sine stasjoner. Det tyder på at meteoren har gått i oppløsning langt oppe i atmosfæren uten å ha gitt noen meteoritter, men det kan heller ikke fullstendig utelukkes. Mulighetene er vanskelig å bedømme uten å kjenne hastighet og hvor langt ned i atmosfæren ildkula nådde. Takk til Steven Gibbons for å ha undersøkt aktuelle stasjoner! Det har også kommet rapporter fra Nordland og Enontekiö/Finland.

Lysende nattskyer

Sommernettene er ennå lyse og det er få ildkuler å se, men kameraene kan fange opp andre himmelfenomen. I natt var det lysende nattskyer å se over nesten hele himmelen over Oslo. Dette er tynne skyer 80 km oppe nær grensa mot rommet, der ildkulene begynner å lyse. Videoen under er en timelapse satt sammen av bilder mellom 22:00 og 04:00.

Meteorittfunn på Kola

Natt til 19. april lyste ei diger ildkule opp himmelen over Kola-halvøya. To russiske bilister fotograferte ildkula med sine bilkameraer og la videoene ut på Youtube, som raskt skapte overskrifter verden over. Flere kameraer tilhørende meteorgruppa i den finske astronomiforeninga Ursa registrerte den også. Mange som så den fra norsk og finsk side, meldte inn observasjonene. Dessuten registrerte flere infralydstasjoner over Skandinavia hendelsen. Dermed var det rikelig med informasjon som kunne brukes til å bestemme ildkulas bane og hvor eventuelle meteoritter kunne ha falt ned.

meteoritt
Det første meteorittfunnet, 120,35g (foto: Nikolai A. Kruglikov).
Fortsett å lese «Meteorittfunn på Kola»