Enorm ildkule til havs i vest

Klokka 05:15 i morges 6. desember lyste himmelen opp over hele sør-Norge, også der det var overskya, da ei stor ildkule gikk over Norskehavets sørlige deler vest for Sogn og Fjordane. Vårt meteorkamera i Oslo 500 km unna viser at den var synlig i hele 12 sekund og at den eksploderte flere ganger. Det har kommet inn vitneobservasjoner fra både Vest- og Østlandet, som forteller at ildkula delte seg i flere deler.
Bolide
(Ildkula sett fra Oslo. Foto/video: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua)

Ildkula er også registrert av Norsk meteornettverks kameraer på Harestua og Gran. Den var ikke direkte synlig fra våre andre kameraer, men himmelen kunne ses bli opplyst så langt sør som til Kristiansand. Fordi våre tre stasjoner som registrerte ildkula, så ildkula i nesten samme retning, er det vanskelig å beregne banen presist dersom det ikke kommer inn bilder eller videoer fra andre deler av landet. Små justeringer ned mot en tidels grad fra disse stasjonene kan flytte banen flere mil. Men det synes sikkert at ildkula gikk langt til havs og at eventuelle nedfalne meteoritter har gått tapt.
Kart
(Kart: Den anslåtte banen er markert med hvit pil)

Fra Oslo synes ildkula å ha en oransje farge, men det skyldes mest atmosfæriske forhold på samme måte som sola blir oransje når den går ned. Den virkelige fargen later til å ha vært grønnaktig, men en observatør som hadde stått rett under denne, ville antakelig heller oppleve den som blendende hvit med en lysstyrke på ca. -17 eller 50 ganger så lys som fullmånen.

Flere bilder og videoer, samt de mest oppdaterte peilingene, ligger i en egen analyse av denne ildkula.

Oppdatering 2016-12-06 23:35: Ronny Tertnes fikk siste del av ildkula på film fra Bergen. Denne videoen har blitt analysert og gjort beregningene mer nøyaktige og sikrere. Videoen fanger også opp siste del av forløpet som ikke er synlig fra Østlandet. De siste oppdaterte beregningene reduserer inngangshastigheten noe, til 16,3 km/s og viser at ildkula lyste helt til den var 23,5 km over havet. Det skal imidlertid veldig små justeringer av enkeltpeilinger til, mindre enn en tidels grad, som vil redusere hastigheten ytterligere og gi et opphav i asteroidebeltet.

Ildkule
(Kalibrert og reprojisert bilde fra Bergen. Foto: Ronny Tertness)

Hendelsen har fått brei omtale i media:
Bergensavisen
Bergens Tidende
TV2
NRK
Dagbladet
VG
Dagsnytt 21
Kveldsnytt

6 kommentarer til «Enorm ildkule til havs i vest»

 1. Hei 🙂
  Jeg så ildkula kl 05.15 i dag morges fra vår vestvendte balkong i Oslo. Fra min posisjon så jeg den mellom Holmenkollen hoppbakke og Narvesenbygget. Den kom inn som en lysende stripe, deretter lyste kula mer og mer opp i et intenst lys, før den eksploderte i mange biter. Fasinerende og vakkert skue.

 2. Hei, jeg så to kraftige lysglimt over Folgefonna på dette tidspunktet.
  Jeg bor i Tyssedal og har fri sikt mot Folgefonna.

 3. Jeg var oppe 05:15 i dag morges, da jeg kikket ut på fjorden i det jeg passerte stuevinduet så var det et voldsom lys fra vest, i min morgentrøtthet tenkte jeg det var fullmåne (hvilket det ikke er nå), jeg hadde et liten ærend på badet og kom ut i stua igjen, da tenkte jeg at nå skyer det til, men da må det jo ha vert denne meteoren som faktisk lyste opp over Flekkerøy også 🙂

 4. Hei
  Jeg var på vei til bussen i dag 6 desember kl 05.15 på maura i Nannestad da jeg så en stor ildkule som var på vei mot sørøst for maura og det var vel en metorit.
  hilsen
  May-britt Andersson

 5. Hei
  Jeg var på vei til bussen i dag 6 Desember kl 05.15 da jeg ser en stor ildkule på himmelen mot sørøst for Maura i Nannestad det måtte vel være en metorit
  Hilsen
  May-Britt Andersson

 6. Min klokke var 05.19 da et kjempelys plutselig lyste opp på min venstre side da eg kjørte opp Buevegen fra Varhaug. Eg så den svære kula og tenkte først at det var et fly som eksploderte. Å for et lys!!! Mye, mye sterkere enn fullmåne. Syntes å se at den forgreinet seg og det hele var over iløpet av få sekunder. Føltes ikke som mer enn 5-6 sekund… Dagbladets video er akkurat sånn eg så den. Det føltes som om den eksploderte over Nærbø, så at den havnet langt til sjøs utenfor Sogn og Fjordane er litt uforståelig….

Det er stengt for kommentarer.