Stor ildkule lyste opp sør-Norge

Klokka 17:37 den 18. desember lyste ei stor ildkule opp store deler av sør-Norge. Den var best synlig fra Vestlandet. Meteornettverkets kameraer på Østlandet har registrert hendelsen, men på grunn av skyer synes det mest ved at himmelen og landskapet lyser opp. Videoopptak må gjennomgås manuelt, og denne saka vil bli oppdatert.

Oppdatering: Peilinger fra Oslo og Harestua indikerer at ildkula kan ha falt ned i nærheten av Odda, men dette er svært usikkert, spesielt i øst/vest-retningen. Peilingene gir ingen god informasjon om hastighet og eksakt retning. Bilder, videoer og mer informasjon fins i en egen rapport. Den beste videoen fra Oslo viser dessverre ikke så mye på grunn av skydekket og avstanden.

Ronny Tertnes har på våre Facebook-sider lagt igjen en video tatt fra Nesttun i Bergen. Dessverre var det regn i Bergen, men blinket kan tydelig ses, og kan lett forveksles med et lyn.

Oppdatering II:Fra Tore Myhren på Lillehammer har vi fått tilsendt en god video (klikk på bildet for å spille av):
ildkule
(Foto/video: Tore Myhren)

Oppdatering III:
Videoen fra Lillehammer har vist seg å redusere usikkerheten betraktelig. Den har falt bratt ned og eksplodert ca. 26 km over bakken. Hastigheten er usikker, men synes å ha vært rundt 17 km/s. Denne usikkerheten gjør det vanskelig å anslå ildkulas masse, og hvor mye, om noe, har nådd bakken som meteoritter. Kartet under viser resultatet av peilingene. Det peker mot et område ca. 21 km rett øst for Odda, nordøst for Breiavatnet. Dette er et vanskelig tilgjengelig fjellområde, og eventuelle meteoritter kan ligge godt skjult i steinrøyser.

kart

Hendelsen later også til å ha blitt registrert av NORSAR et kvarter etterpå ved en infralydstasjon 266 km unna.

17 kommentarer til «Stor ildkule lyste opp sør-Norge»

 1. Me observerte det kraftige lyset frå søre Selbjørn i Austevoll. Lyste opp heile bilen innvendig. Klokkeslettet stemmer. Trodde det var lyn.

 2. Så et vannvittig kraftig lysglimt i Rosendal da. Hele dalen og fjellene lyste opp. Vil påstå mange ganger sterkere lys en et lyn. Varte lengre og jevere lys enn lyn. Var i bilen, stoppet opp, men hørte ingen lyd.

 3. Himmelen lyste kraftig opp i sørvest sett fra Venjaneset. Stoppet for å vente på torden , men det kom ingen lyd

 4. Så den tydelig fra Ottestad (retning mot vest), både ildkulen og blinket. Så også én mindre ildkule fra sør-øst mot nordvest.

 5. Så den over kikut på Geilo, mot vest, sørvest mest sannsynlig. Tett skydekke gjorde at det ikke var lett å få mer nøyaktig peiling. Grønt lys, lyste opp i maks et par sekunder, ingen lyd

 6. Såg ei enorm lyskule over Valdres ( Vestre Slidre) mot Hemsedal, lyste opp heile dalen i nokre sekund. Virka nesten som ein eksplosjon på himmelen.

 7. Hei!

  Sjekket mitt overvåkingskamera som befinner seg i Lillehammer. Har opptak av denne som faller rett ned i vest-sørvestlig retning over åsen her.
  Hvis noen vil se opptaket så kontakt meg så sender jeg det.

 8. Lysglimt sett gjennom vestvendt stuevindu i Dagali. Så et blålig lys (liten kule) og så et grønnlig lys som bredte seg mere utover.

 9. Jeg så lysglimtet mot sørøst da jeg kjørte mot Koppang i Østerdalen i kveld, ca.18.35. Så ikke retningen av meteoren, men antar fra øst mot vest ut i fra andres observasjoner.

 10. Stod i båten rett sør for Ospøy i Austevoll, med ryggen mot Bjørnefjorden, da hele båten ble opplyst som fra et lyn et stykke unna. Hørte ikke noe torden. Klokken var litt over halv seks, og været var lavt skydekke med regn. Lysglimtet kom fra øst, fra innover fjorden eller fjellene (Hardanger) et sted.

 11. Lom: Her i Lom såg vi ljoskula klårt og tydeleg ☺️
  Skein godt opp bak fjella i sørvest for oss.

 12. Sønnen vår på åtte år så et veldig lysglimt som for over himmelen i 17:30-tiden i dag. Han sa selv at det sikkert var en meteor! Vi bor i Atndalen, Folldal kommune. Sønnen vår så lysglimtet over Rondane.

Det er stengt for kommentarer.