Vil du delta i et kameranettverk?

Norsk meteornettverk jobber bl.a. for at det skal dannes nasjonalt nettverk av kameraer som overvåker himmelen. I dag fins det kameraer på 4 ulike steder i sør-Norge og det er et behov for å øke tettheten og kvaliteten på kameraene. Til det er vi avhengige av frivillige som kan bidra gjennom å skaffe og drive sitt eget kamera. Et slikt nettverk er noe som egner seg veldig godt som «citizen science», som fyller et hull i etablert forskning. Privatpersoner kan her gi betydningsfulle bidrag til vitenskapen. I tillegg er det interessant å følge med på hva som skjer på himmelen, og kanskje fører kameraobservasjonene til at noen finner verdifulle meteoritter?
Allsky-kamera

Vi vil derfor oppfordre interesserte til å vurdere deltakelse i Project Heimdal som kan gjøre et godt fungerende kameranettverk operativt i løpet av året dersom tilstrekkelig mange slutter opp om det. Følg den oppgitte lenka for mer informasjon.

Ildkule nordvest for Trondheim

Vi har fått inn flere meldinger om ei ildkule sett fra Trøndelag klokka 17:41 eller 17:42 den 20. januar. Ildkula hadde en sterk grønnfarge. Observasjonene tyder på at den har kommet til syne over havet og gått sørøstover og kommet inn over Fosen, men vi ønsker oss flere observasjoner via rapportskjemaet for å peile mer nøyaktig. Samtidig undersøker vi om ildkula er fotografert.

Peilinger for søndagens ildkuler

Vi har to bilder av ildkula som falt 21:56 søndag og ett av ildkula som falt 21:34, samt flere titalls vitnebeskrivelser. Vi skal beskrive den som falt 21:56 først og som også er sett av flest. Observasjonene kommer fra hele sør-Norge: fra Sørlandet, Vestlandet, Østlandet og Trøndelag. Dessverre stod de to kameraene litt ugunstig til i dette tilfellet. Ildkula falt omtrent midt mellom dem, som gjør peilingene vanskelige. Beste estimat er som følger: Den later til å ha gått mot nordvest over Ål kommune i Buskerud, først synlig over Hallingdal mellom Torpo og Gol, sist synlig over fjellet ved Gyrinosvatnet. Men det må understrekes at usikkerheten her er stor i nordvest/sørøst-retningen. Vi mangler presise observasjoner fra nordre Buskerud som kan avgjøre dette.
Kart
Fortsett å lese «Peilinger for søndagens ildkuler»

To ildkuler på samme kveld

Etter lang tid med mye dårlig vær har vi omsider godt klarvær og vi har fått inn observasjoner av to ildkuler i går kveld 12. januar, klokka 21:34:40 og 21:56:36. Vi har i tillegg flere bilder.
Meteorer
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Klikk på bildet over for video. Vi kommer tilbake med mer om meteorenes bane.

Liten asteroide traff jorda

Bare et par timer inn i det nye året norsk tid fant Richard Kowalski ved Mount Lemmon-observatoriet i Arizona en ny asteroide. Han meldte straks observasjonen inn til Den internasjonale astronomiske unionen uvitende om at asteroiden ville treffe jorda bare et døgn seinere. Ingen innså at asteroiden var på kollisjonskurs med jorda før et par timer før sammenstøtet, for knapp tid til å gjøre ytterligere observasjoner. Baneberegningningene viste at asteroiden ville treffe jorda mest sannsynlig over Atlanterhavet på ca. 12° nordlig bredde, som bekreftes av infralydmålinger i ettertid. Disse målingene viser bare et svakt signal, så asteroiden har vært liten. Det er stor usikkerhet rundt størrelsen, men det synes å være snakk om et objekt på noen titalls tonn. Altså noe langt mindre enn Tsjeljabinsk-asteroiden, men stor nok det å skape ei stor ildkule som gjør natt til dag ei kort stund.
Infralyd
(Grafikk: Peter Brown / University of Western Ontario)

Ingen visuelle observasjoner er foreløpig kjent. Kilde: Sky & Telescope.