Fragmentfunn etter ildkula 7. november

Den 7. november 2020 falt en uvanlig stor bolide ned helt vest i Uppland i Sverige. På grunn av skydekket var det ingen kameraer i Sverige som viste bolidens bane, sjøl om nattemørket blei til dag, men hendelsen blei registrert av kameraer i Norge, Finland og Danmark, dessuten av NORSARs infralydstasjon på Løten, av satelitter, av seismiske stasjoner stasjoner i Sverige, og dessuten videoopptak i nærheten som indikerer forsinkelsen mellom lysglimtet og lyden. Kamerapeilingene, der tre stasjoner i det norske meteornettverket var spesielt viktige, Solobservatoriets kamera på Harestua, Deep Sky Explorations kamera i Larvik og nettverkets stasjon ved Kristiansand drevet av Astronomiforeningen i Agder, gav raskt en indikasjon på at meteoritter hadde nådd bakken samt en indikasjon på hvor, men et nitid detektivarbeid basert på alle tilgjengelige data, samt vitnebeskrivelser, måtte til for å snevre inn søkeområdet. Det var grunner til å anta at meteoritter på bakken kunne være store, mange kilo tunge, og simuleringer viste at en steinmeteoritt opp til 200 kg som hovedfragment kunne være mulig, mens en jernmeteoritt og større grad av fragmentering ville gi mindre meteoritter, likevel atskillige kilo.

meteorittfragment
(Foto: Naturhistoriska riksmuseet)
Fortsett å lese «Fragmentfunn etter ildkula 7. november»

Oppdatering om Løten-meteoren

Meteoren som falt over Løten natt til 5. januar som mange så og ikke minst hørte, førte til stor oppmerksomhet og medieomtale. Meteorer av denne størrelsen faller over Norge flere ganger i året, så slik sett er det ingen unik hendelse, men det er likevel noe som gjør denne meteoren svært interessant. Den passerte nær NORSARs infralydstasjon på Løten, slik at vi i tillegg til videoopptak av meteoren har gode infralyddata. Og enda mer interessant: Kamerapeilingene viste at den gikk veldig nær stasjonen, så nær at vi bad NORSAR undersøke seismiske data på samme stasjon i det aktuelle tidspunktet som kunne indikere nedslag av en meteoritt.
Fortsett å lese «Oppdatering om Løten-meteoren»

Stor ildkule over Nord-Trøndelag

Mange har i kveld meldt inn observasjoner av ei stor, langsom ildkule. De fleste har sett den fra Trøndelag, men den er også sett lavt på nordhimmelen et stykke sørover på Østlandet og fra sørlige Nordland. Vårt kamera i Trondheim registrerte den klokka 18:35, men vi har foreløpig ingen andre kameraobservasjoner slik at vi ikke kan gjøre presise peilinger. Videoen fra Trondheim samt innkomne rapporter indikerer imidlertid at den gikk over nordlige Trøndelag og østover, antakelig gikk den ned rundt Steinkjær/Snåsa/Grong. Den var synlig i hele 10 sekund, som viser at den må ha kommet inn i atmosfæren i en relativt lav vinkel og lav hastighet. Det er meldt om et kraftig drønn hørt over Steinkjer og Snåsa. Dette er en god indikator på at noe kan ha nådd bakken som meteoritter. Det er andre gangen på litt over ei uke at vi har en slik hendelse i Norge. Vi kan vente slike hendelser om lag en gang i måneden et eller annet sted i Norge, men de fleste blir ikke lagt merke til fordi de skjer i dagslys eller i dårlig vær, og drønnet antas å være torden eller menneskelig aktivitet.

Ildkule
(Foto/Video: Norsk meteornettverk / Trondheim astronomiske forening)

Ildkule med smell natt til 5. januar

Natt til 5. januar 2021 klokka 00:21:38 lyste en stor meteor opp himmelen over Østlandet, der den var synlig flere steder gjennom et tynt skydekke, mens det mange steder i lavlandet var tåke. Den kunne også ses fra sørvestlandet. Mer usedvanlig var det at langt flere hørte den. I tidsrommet 00:22 til 00:26 var det mange over et stort område som hørte smell og en drønnende lyd. Spekulasjonene gikk i sosiale medier, og flere lokalaviser omtalte det. Mange tenkte på leirskredet i Gjerdrum ei uke tidligere og var engstelige, da lyden kunne høres nettopp i et område med mye kvikkleire. Andre tenkte jordskjelv, eller frostskjelv ettersom en våt desembermåned har blitt etterfulgt av streng kulde i januar. Forklaringa lå imidlertid mange kilometer opp i lufta. Meteoren nådde langt ned i atmosfæren. Den lyste helt ned til 20 km høgde, og det er gode muligheter for at noe kan ha falt ned på bakken som mindre meteoritter.

Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk/Solobservatoriet på Harestua)
Fortsett å lese «Ildkule med smell natt til 5. januar»