Stor ildkule over Nord-Trøndelag

Mange har i kveld meldt inn observasjoner av ei stor, langsom ildkule. De fleste har sett den fra Trøndelag, men den er også sett lavt på nordhimmelen et stykke sørover på Østlandet og fra sørlige Nordland. Vårt kamera i Trondheim registrerte den klokka 18:35, men vi har foreløpig ingen andre kameraobservasjoner slik at vi ikke kan gjøre presise peilinger. Videoen fra Trondheim samt innkomne rapporter indikerer imidlertid at den gikk over nordlige Trøndelag og østover, antakelig gikk den ned rundt Steinkjær/Snåsa/Grong. Den var synlig i hele 10 sekund, som viser at den må ha kommet inn i atmosfæren i en relativt lav vinkel og lav hastighet. Det er meldt om et kraftig drønn hørt over Steinkjer og Snåsa. Dette er en god indikator på at noe kan ha nådd bakken som meteoritter. Det er andre gangen på litt over ei uke at vi har en slik hendelse i Norge. Vi kan vente slike hendelser om lag en gang i måneden et eller annet sted i Norge, men de fleste blir ikke lagt merke til fordi de skjer i dagslys eller i dårlig vær, og drønnet antas å være torden eller menneskelig aktivitet.

Ildkule
(Foto/Video: Norsk meteornettverk / Trondheim astronomiske forening)

8 kommentarer til «Stor ildkule over Nord-Trøndelag»

 1. Vi mener vi så den samme meteoren over Hunderfossen, lengst sør i Gudbrandsdalen. Vi sjekker ikke klokken men det var ca kl. 1830. Kraftig lyskule som gikk raskt nordover.

  1. Dette var nok den samme. Andre har rapportert å ha sett den like langt sør.

 2. Ikke ofte jeg får sånne nyheter.Jeg bor på Steinkjer, og har svigers oppe i snåsa og er skikkelig meteoritt geek , wannebe geek kanskje. Har den landet her gutter&jenter så skal vi finne den.
  Noen som har antydet størrelse ?
  Og oppdatering på om hvor på snåsa den event har landet?

  1. Vi har dessverre ikke presise peilinger, men Snåsa er den mest aktuelle kommunen for øyeblikket. Dette kan endre seg om vi får mer data.

   Det er vanskelig å bestemme størrelsen presist. Et foreløpig anslag er et objekt på noen få titalls kg før det kom inn i atmosfæren, og det kan tenkes noen få kg meteoritter på bakken. Men dette er ikke sikkert.

 3. Så ildkula fra fjelltopp på Kvikne, spektakulært syn, så den mot nord/øst, på vei mot sør. Stor kule, kanskje 1/4 måne, først rødaktig, så mere grønn, for så bli hvit, og dele deg i flere deler. Varte ca 5 sekunder.

 4. Så stor ildkule fra Hegra, torsdag 14 jan. mellom kl. 18 og 19, kom på nordhimmelen fra nordvest og dro mot øst, trodde først det var fyrverkeri, men hastigheten på objektet tilsa noe annet. Fin lysegrønn farve, når den sluknet så jeg minst 2 glødende gjenstander fly videre. Seansen var over på noen få sekunder.

 5. Så den hær da jeg var på bussen (nr. 70) ved la perla malvik. Så ut som et stort brennende fly som skulle gå til landing. Også litt apokalyptisk. Veldig kult! Så mye større ut fra Malvik enn kamera viste syntes jeg.

 6. Så den hær da jeg var på bussen (nr. 70) ved la perla malvik. Så ut som et stort brennende fly som skulle gå til landing. Også litt apokalyptisk. Veldig kult. Så mye større ut fra Malvik enn kamera viste syntes jeg.

Det er stengt for kommentarer.