Bolide synlig i fullt dagslys

En observant turgåer ved Kristiansand fikk i dag 11:15 med seg et uvanlig syn på himmelen: En meteor som for over himmelen midt på lyse dagen! Bare veldig lyse meteorer er synlige i fullt dagslys og oftest må en se i akkurat riktig retning for å legge merke til slike. Hun meldte inn observasjonen på norskmeteornettverk.no, heldigvis, for automatikken vår klarte ikke å fange opp denne meteoren. Det vil si, det gjorde den, men automatikken forkasta den som et for lyssterkt objekt og usannsynlig meteor! Denne innstillinga må vi altså justere, for en manuell kontroll avslørte at det definitivt dreier seg om en kraftig meteor.

Bolide
(Foto/video: Norsk meteornettverk. Klikk på bildet for en rapport med flere bilder og video.)

Dessverre later ingenting å være synlig på kameraene i Oslo og Harestua. Her ville meteoren ha vært synlig lavt over horisonten mot sørvest, men dis og kraftig solskinn gjør det vanskelig: Harestua kamera 1 (vest), Harestua kamera 4 (sør), Oslo kamera 1 (sørvest).

Meteorer av denne størrelsen er ofte opphav til meteoritter som har falt helt ned til jorda, men uten bilder fra andre steder kan vi ikke peile nøyaktig. Uansett tyder den ene videoen som vi har fra Kristiansand på at eventuelle meteoritter har falt ned over hav, kanskje sørvest for Mandal.

4 kommentarer til «Bolide synlig i fullt dagslys»

  1. Tenkte jeg ville fortelle om en opplevelse jeg hadde i fjor sommer og det var enten fred 6.6 eller lør 7.6.2014 ca kl 2330 om kvelden, tror det var natt til søn . Jeg besøkt min sønn som bor i Oslo i Bogerudslyngen på Bogerud. Jeg satt i sofaen v/stuevinduet og så ut mot sør tror jeg det blir mot månen da jeg oppdaget det jeg kaller stjerneskudd som kom inn fra min venstre side og da det var nesten rett under månen var det som om det traff en vegg og for meg virket det som det eksploderte for det dukket plutselig opp 2 store ildkuler og kulene var så store som når jeg lager ring med å sette langfinger mot tommelen. Det virket for meg som om den ene spratt tilbake akkurat da «smellet» oppstod og det ble da en avstand mellom ildkulene på ca 10-15 cm på himmelen fra min plass i sofaen. Jeg tittet i aviser en tid etter denne opplevelsen, men kunne ikke se at noen andre skrev om det. Det var vel ca 1,5 til 2 uker etter dette at avisene skrev om de 2 store hullene som ble oppdaget i Sibir var det vel, ikke at jeg tror de har noe med hverandre å gjøre, men jeg lurte jo litt til å begynne med.
    Med vennlig hilsen Bente Eriksen. Tinnheivn 7 Kr.sand

Det er stengt for kommentarer.