Ildkule i sommernatta

De lyse sommernettene gir få ildkuleobservasjoner, men i natt falt ei ildkule klar nok til å være lett synlig. Den er fotografert fra Oslo og vi har også observasjoner fra Buskerud og Vestfold.

Ildkule
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Nettverket tester for tida ut nye kameraløsninger og et av de nye kameraene fikk med seg ildkula klokka 23:24:11 norsk sommertid: 2560×1920, 800×600, 1280×720 (eldre kamera)

Dersom flere videoopptak dukker opp, kan posisjonen peiles. Bildene fra Oslo og observasjonene tyder på at den kan ha gått over sørlige Telemark i en sørvestlig retning. Observasjoner fra området rundt Skien er av spesiell interesse.

Panoramamontasje fra Oslo:
panorama

4 thoughts on “Ildkule i sommernatta

 1. Kjørte hjem fra OSL på motorsykkel, og så denne _(ca 2325, så var samme) ca 5 grader øst av månen, utgangspunkt E6 0,7 km nord Sørumsand avkjøringen. Veldig klar, men døde ut “halvveis” mellom månehøyden og bakken. Beste observasjonen jeg klarte i 100 km/t på sykkelen, sorry!

 2. Tillegg til forrige: glemte banen. Tilnærmet loddrett, såvidt skrådd mot vest. Men som sagt, brant ut halvveis mellom måne og horisont. Hvit, med tydelig røykspor/ettergløding ca tre grader (6 månediametre).

  • Hei og takk for presis observasjon. Med “øst av månen”, mener du til venstre eller høgre for månen? Og tilsvarende, er “mot vest” mot venstre eller høgre?

   • Ting kommer ikke alltid klart frem, men jeg kjørte sydover (mot månen) og da er øst venstre og vest høyre!
    :-)

Comments are closed.