Ildkule til havs vest for Nordland

Klokka 01:25:08 natt til 21. mars har flere sett ei kraftig ildkule over havet vest for Nordland. Den var synlig i ca. 7 sekund og var primært blågrønn i fargen. Lysstyrken later til å ha vært nært opp mot fullmånens. Det fins dessuten et spektakulært bilde av ildkula tatt av Olav Søla fra Gårdsøya ved Brønnøysund. Bildet er satt sammen av flere eksponeringer på 1,6 sekund hver. Derfor er sporet brutt flere steder på bildet.
Ildkule

Fra Morten Apsaas har vi fått en god visuell observasjon fra Ulsvåg, slik at det er mulig å peile:
Peiling

Peilingene tyder på at meteoren har kommet til syne vest for Brønnøysund og falt i en nord-nordvestlig retning. Når jeg har strukket den mest sannsynlige banen (i rødt), har jeg for observasjonen fra Ulsvåg antatt et startpunkt noen grader lengre nord for å få den til å harmonere med bildet fra Brønnøysund (startpunktet er alltid svært vanskelig å fastslå visuelt og pga den store avstanden vil bare noen få grader gi stort utslag på banen), mens sluttpunktet sett fra Ulsvåg og Brønnøysund harmonerer godt. Meteoren synes å slokne ca. 300 km vest for Lofoten og minst 50 km oppe. Den har da brent fullstendig opp. Uansett ville eventuelle meteoritter ha falt langt til havs og være umulig å finne. Vinkelen har vært lav, i underkant av 10°, som utvilsomt har gjort dette til et flott skue. Hastigheten har vært ca. 40 km/s.

Fra Brønnøysund synes start og slutt være i posisjonene (290,5; 20) og (319,5; 5). Fra Ulsvåg (220,5; 13,75) og (277; 3,5).

Vi vil komme med oppdateringer dersom vi får inn ny informasjon.