Bolide over midt-Sverige

Vi har mottatt mange rapporter fra Østlandet om ei stor ildkule som falt på østhimmelen klokka 22:14 den 29. april. Den beskrives som grønn eller blå i fargen, og den delte seg i flere deler. Den blei fotografert av både det norske og det svenske meteornettverket og falt over Degerfors kommune i Sverige. Sammenstilling av bildene antyder at mindre biter kan ha falt helt ned til bakken som meteoritter. Inngangshastigheten var relativt lav, 16 – 17 km/s, og den lyste ned til den var ca. 30 kilometer over bakken. Flere detaljer fins på meteorens rapportside.

bolide
(Foto/video: Solobservatoriet på Harestua / Norsk meteornettverk)

Mulig meteorittnedfall i Danmark

Klokka 00:35 natt til 15. april falt en meteor ned nær Als i Danmark. Den var godt synlig ikke bare i Danmark, men også fra sør-Norge. Peilingene fra våre norske kameraer antyder at den falt bratt ned med en lav inngangshastighet på 12-13 km/s og at den lyste godt forbi 30 km over bakken. Dette samsvarer godt med observasjoner gjort i Danmark. Mulighetene for at noe har falt helt ned som meteoritter er gode. Peilingene tyder imidlertid på at den har falt ned over havet, men inntil vindforhold er analysert, skal ikke noe utelukkes.

Norske observasjoner
Danske observasjoner

Lysfenomen over Troms var raketter

Det var mange i Troms som fikk seg et overraskende syn i natt. Klokka 00:22 natt til 6. april dukka fire lysende kuler opp på himmelen. Så fire til. Og enda fire. Flere frykta at det kunne være nødbluss og ringte politiet, men det dreide seg om to rakettoppskytinger fra Andøya. Oppskytinga var en del av Azure-prosjektet, et samarbeid mellom NASA og Andøya romsenter. Rakettene gikk opp til 320 km høgde og slapp ut gass som del av et nordlysstudium.

Meteorkameraene i Sørreisa fikk med seg hendelsen, og den var synlig helt ned til sør-Norge. Fra Ørsta 900 km unna fikk Geir Øye tatt dette bildet klokka 00:22 i natt:
raketter
(Foto: Geir T. Birkeland Øye)

Grønt lys fra rakettene kan ses like over fjellet nederst i bildet. Geir Øye har også et meteorkamera med i meteornettverket, men lyset var for svakt til at dette fikk registrert det.

Fra Ketil Vegums meteorstasjon i Sørreisa har vi lagd en timelapse (8 ganger normal hastighet), som viser hele forløpet: