Perseidene

Perseidene er en årlig meteorsverm som bruker å gi lyssterke stjerneskudd. De er raske og kortvarige, men spesielt for dem er at de kan eksplodere i et stort lysglimt som kan lyse opp hele himmelen. Dessverre er ikke denne meteorsvermen så gunstig i Norge fordi vi ennå har lyse netter.

Perseidene kan best observeres fra slutten av juli til midten av august med en topp rundt 12. august. Et godt eksempel på hvor kraftig perseidene kan lyse, er denne perseiden som gikk nesten rett over Oslo klokka 23:26:30 den 1. august:

Perseide

denne videoen kan en også se hvor kraftig ettergløden var. Den var synlig i minst et halvt minutt. En video er også lagt ut på YouTube som viser et videre utsnitt av himmelen og at glimtet lager en halo som skyldes iskrystaller i atmosfæren. Det var for øvrig også lysende nattskyer denne natta.

3 kommentarer til «Perseidene»

  1. Vi, kona og jeg observerte en meget sterkt lysende meteoritt ca 00.25 natt til tirsdag 21. dm. Vi satte i stua og så en lyskule med en sterkt lysende hale med noe farge (lyseblått/rosa). Like før den forsvant bak en åsrygg så det ut som halen løste seg opp i litt lange » nyttårsrakett- kuler» som fortsatte i samme retning. Observasjonen varte flere sekunder, i vest til vest-nordvestlig retning. Umiddelbart tenkte jeg at den gikk fra sør mot nord. Vårt hus har møneretning nord -nord øst til sør-sørvest omtrentlig, og vi så dette i vinduene som vender mot vest.
    For noen år siden gjorde vi omtrent samme observasjon, men den gang gikk den i stikk motsatt retning.

  2. Tillegg til tidligere beskrivelse: Lyskula m hale beveget seg omtrent «vannrett» til litt stigende bane. Observasjonen er gjort fra Ytteren nord ( nordvest) for sentrum av Mo i Rana, mot Båsmo, som ligger vest for Ytteren. Høyden over horisonten er vanskelig å beskrive i grader, men fra min posisjon i en vanlig stol, ca 4 m fra vinduet, gikk ildkula omtrent midt i vinduene (vanlige vinduer i vanlig høyde).

Det er stengt for kommentarer.