Flott meteor synlig over sør-Norge

Klokka 18:09 den 30. januar observerte mange i sør-Norge ei flott ildkule som var synlig i ca. 7 sekund og som på det sterkeste lyste nesten like kraftig som fullmånen enkelte steder. Den gikk i østlig retning over Risør og delte seg i flere biter. Vi har registrert den med flere kameraer og vi ser at dette dreier seg om et objekt med opphav i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, som er det mest vanlige for slike meteorer. Det har truffet jorda med en hastighet på ca. 15 km/s eller i overkant av 50.000 km/t. Antakelig har det hatt en masse på noen få kg og det er sannsynlig at mindre biter av dette har overlevd gjennom atmosfæren, men disse har falt i havet øst for Risør.

Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk/Deep Sky Exploration)

Kart
Kart: Ildkulas bane er markert med blå pil

For flere detaljer om denne ildkula se egen rapport.

2 kommentarer til «Flott meteor synlig over sør-Norge»

  1. Hei, jeg så ikke meteoritter i kveld 30.01. Derimot i går lørdag kveld 29.01 ca kl 21.30 satt jeg i stua her på Sætre i Hurum nå Asker kommune og så en fantastisk ildkule i ca. 3-4 sek. Retningen var fra sør mot nord. Litt vanskelig å si eksakt retnings posisjon. Jeg ser ofte etter meteoritter i klarvær og har sett mange. Men denne var en av de kraftigste jeg har sett. Morten Bilet er en jeg har snakket endel med, kjøpte en meteoritt stein av han for endel år siden og fått boka av han om meteoritter som han har skrevet. Jeg ser ofte opp på stjernehimmelen for kanskje å se noe interessant. Noen ganger skjer det jo.

Det er stengt for kommentarer.