Radarobservasjon av tauriden

Den nye kamerastasjonen i Skibotn gir en mulighet til å sammenlikne visuelle observasjoner og radarobservasjoner av meteorer, og allerede under et døgn etter at stasjonen var satt i drift, kom den første muligheten. Den flotte nordlige tauriden 4. desember blei observert både med kameraene og med radar som er i stand til å registrere plasmasporet etter meteoren. Juha Vierinen ved Universitetet i Tromsø har gjort en analyse av radardata og oppsummert funn.

Flott nordlig tauride sett i Troms og Finnmark

Klokka 14:30 den 4. desember fikk mange i Troms og Finnmark se ei flott ildkule fare over himmelen. Meteornettverket har registrert den fra Sørreisa og Skibotn og ut fra dette kan vi si at den tilhører meteorsvermen nordlige taurider. Denne svermen settes i sammenheng med kometen Encke. Både Encke og tauridene har antakelig tilhørt en større komet som har gått i oppløsning. Tauridene kan ses gjennom hele november og tidlig desember, mest som vanlige stjerneskudd skapt av biter på få gram, men av og til kan større biter skape ildkuler på himmelen, og i dette tilfellet var ildkula sjeldent flott. Den har truffet atmosfæren i en hastighet på 29 km/s (ca. 100.000 km/t) i en slak vinkel. Biten kan ha vært flere titalls kilo stor og lyste like sterkt som fullmånen før den gikk helt i oppløsning etter 7 sekund ca. 60 km over bakken. Ingenting har falt ned på bakken. Klikk på bildet under for å se video fra Skibotn og Sørreisa.

Tauride
(Video: Norsk meteornettverk/Universitetet i Tromsø/Ketil Vegum)

Stasjonen i Skibotn drives i samarbeid med Universitetet i Tromsø og kom i full drift kvelden før. Stasjonen i Sørreisa drives i samarbeid med Ketil Vegum.