En bit av meteoren som fór over Tsjeljabinsk og falt ned fragmentert nær Tsjebarkul 15. februar, har kommet til Naturhistorisk museum i Oslo. Les mer på museets nettsider og hør innslag på NRK radio.
Mer om den svenske meteoren
Vi har tidligere omtalt en kraftig meteor (bolide) sett mange steder i sørlige Skandinavia 3. april klokka 05:24. Det fins tre videoer og ett stillbilde av meteoren og alle disse har nå blitt analysert nøyere. Anton Norup Sørensen har lagd dette kartet:
Alle peilingene peker mot et område øst for Arvika, men fordi det både er en viss usikkerhet i peilingene som forsterkes av at alle videoopptak er gjort flere hundre kilometer unna og fordi opptaka kan ha med litt forskjellige deler av forløpet, er det vanskelig å gi et snevert område for mulig nedfall. Det fins også mange øyenvitneobservasjoner, men jeg kjenner ikke noe mer til dem enn det som har vært referert i media. Det har kommet flere meldinger om et drønn, deriblant et som skal ha blitt hørt ved Arvika to minutt etter at meteoren var synlig. Ut fra tilgjengelig informasjon later det til at meteoren har kommet til syne like over norsk-svensk grense, gått østover nær Arvika og skapt et overlydssmell noen mil øst for Arvika. Jeg drister meg til å markere et område der eventuelle meteoritter burde ligge:
Det ville være interessant å sammenlikne dette med øyenvitneskildringer fra nettopp dette området.
Oppdatering 2013-11-19:
Vi har fra Asgeir Wien som observerte ildkula, mottatt bilder av røykspor som kom til syne da sola begynte å nærme seg horisonten:
(Foto: Asgeir Wien)
Bildet er tatt 05:45 fra Vollen i Asker.
Satellitt eller meteor?
Flere aviser har omtalt bilder tatt av Truls Melbye Tiller som viser noe som likner meteorer over Tromsø:
(Foto: Truls Melbye Tiller)
Det spesielle er imidlertid at flere slike lys kom til syne med noen minutts mellomrom på omtrent samme sted. Blant avisene som har omtalt dette er:
Bolide nær svenskegrensa
Vi har fått inn flere meldinger om en bolide (lyssterk meteor) sett 05:24 onsdag 3. april. Den er også observert fra Sverige, Danmark og kanskje også Finland. Vi har et bilde av den tatt fra Vestby, der den er synlig mot øst-nordøst og et videoopptak fra Jæren der den er synlig mot nordøst, lavt over horisonten. Det fins dessuten et videoopptak fra Aalborg i Danmark der den er synlig mot nord-nordøst, også lavt over horisonten. I visuelle observasjoner meldes det om en østlig retning sett fra Gvarv, Geilo og Oslo. Fra Göteborg var den synlig mot nord.
Bilde fra Vestby (Arne Danielsen):
De to videoene: Fra Jæren (Jonny Ueland), fra Aalborg (Anton Norup Sørensen).