Ildkule over Innlandet

Vi har i dag mottatt rundt 10 henvendelser om ei kraftig ildkule sett på Østlandet klokka 05:35 i dag tidlig. Meldinger forteller om et kraftig grønt lys på himmelen. Skyer dekte hele eller det meste av himmelen på Østlandet, og på våre kameraer ses lyset, men ikke meteoren direkte. Meteoren er imidlertid fotografert både fra Sverige og Danmark, der været var bedre. Meteoren later til å ha gått ned vest-sørvestfor Lillehammer. Inngangshastigheten beregnes til å være usedvanlig lav, 11,4 km/s, svært nær den teoretisk laveste hastigheten på 11,2 km/s.

NORSAR har også mottatt flere henvendelser og registrert hendelsen på sine seismiske stasjoner og infralydstasjoner noen minutt seinere. Slike registreringer tyder på at meteoren har trengt langt ned i atmosfæren og er et godt tegn på at meteoritter kan ha falt ned på bakken. De visuelle observasjonene tyder også på at meteoren har hatt lav hastighet, som også er et lovende tegn, men peilingene er foreløpige for unøyaktige til å si noe sikkert om eventuelt nedfallssted. Lysstyrken som synes å være omtrent som fullmånen på 100 km avstand, indikerer at det ikke kan være snakk om store mengder meteoritter.

Videoen under (klikk på bildet) viser hvordan himmelen lyste opp sett fra Larvik og Harestua:

Ildkule
(Video: Norsk meteornettverk/Solobservatoret på Harestua/Sveinung Vegum)

Flere detaljer med kart fins på egen side for denne meteoren.

To store ildkuler på halvannet minutt

Klokka 21:44 og 21:45 mandag kveld 12. oktober kunne to store ildkuler ses på himmelen i Norge. Først ei ildkule som kom til syne over Enontekiö i Finland og gikk nordvestover mot Sommarøy vest for Tromsø. Så litt over et minutt seinere gikk ei ildkule ned ved Frøya og lyste opp himmelen over Trøndelag og Nordvestlandet. Det er neppe noen sammenheng mellom disse hendelsene. Ildkula over Troms har vi bare registrert fra ett sted, Sørreisa, så nøyaktig bane er der noe usikker. Ildkula ved Frøya kunne ses fra store deler av sør-Norge på grunn av gunstig vær, spesielt på Østlandet, og mange har tatt kontakt med oss med observasjoner av denne.

Det er imidlertid lite sannsynlig å finne meteoritter etter disse ildkulene. Eventuelle meteoritter synes å ha falt til sjøs.

Se egne sider for disse ildkulene her og her.

Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk / Geir T. B. Øye)