Oppdatering om dagslysildkula

Etter at flere aviser omtalte ildkula som kunne ses på himmelen ca. 13:48 den 15. januar, har vi mottatt over 100 vitnebeskrivelser. Disse har gjort det klart at ildkula gikk lengre vest enn Dovre som først antyda. Kartet under viser retningene i beskrivelsene, der retninger var oppgitt. Tynn strek markerer retningen der ildkula først blei sett, tjukk strek retningen er den forsvant. Observasjoner som inkluderer lyd, er markert i blått.
Kart

Vi ser at det er en del sprik i observasjonene som gjør peiling vanskelig, men vi finner de fleste lydobservasjonene på Sunnmøre, som indikerer at ildkula ikke gikk langt unna dette området. Vi har også vært i kontakt med NORSAR som har sett etter et infralydsignal etter hendelsen, men ingenting er funnet, heller ikke ved svenske infralydstasjoner. Det antyder at det ikke har vært store energimengder, altså at meteoren har hatt liten masse i tillegg til lav fart, som er litt overraskende ettersom flere observatører har meldt om et kraftig smell som torden, eksplosjon eller geværskudd på kort avstand. Mangelen på bilder, video eller infralydsignal gjør det vanskelig å peile ildkula presist. En del observasjoner indikerer også at den kan ha falt ned over havet. Vi antar derfor at det er usannsynlig at eventuelle meteoritter vil bli funnet.

Ildkule synlig i fullt dagslys

Vi har i dag fått inn flere rapporter om ei ildkule synlig i fullt daglys ca. 13:48. Dessverre har vi foreløpig ikke funnet den igjen på våre videoopptak, men ettersom rapportene er uavhengige og kommer fra både Vest- og Østlandet, er det ingen tvil om at det dreier seg om ei ildkule. Det er også meldt om et tordenskrall et par minutt etterpå, som tyder på at ildkula har kommet langt ned i atmosfæren. Rapportene tyder på at den har gått over nordlige deler av Langfjella, antakelig over Dovre.

Dersom du så denne, meld observasjonen til oss!
Fortsett å lese «Ildkule synlig i fullt dagslys»

Kvadrantidene topper i kveld

Noen få meteorer fra meteorsvermen kvadrantidene har vært synlige de siste dagene, men i ettermiddag tar svermen seg kraftig opp i noen timer. Bildet under viser en av dem sett fra Voksenlia klokka 17:12 – ei lang eksponering, men kvadrantiden synes likevel bare som en prikk. Det har ei sjelden årsak – meteoren har retning rett mot kameraet! Dette viser oss også presist hvor radianten er, like ved «hanken» på Karlsvogna som jeg har markert i gult. Videoen viser bare en prikk som blusser opp og knapt flytter seg.

kvadrantide
(Foto: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua)
Fortsett å lese «Kvadrantidene topper i kveld»