Perlemorskyer

Meteorkameraene filmer mer enn bare meteorer. I går lå tåka over mye av Oslo, men over 2-300 meter var det klart og flotte perlemorskyer å se hele dagen. En timelapse sydd sammen av bilder fra tre kameraer viser det hele. Velg gjerne 1080p oppløsning og fullskjerm.


(Foto: Steinar Midtskogen)

Årets geminider

Maksimum for årets geminider sammenfalt heldigvis med noenlunde klarvær i Oslo. Her følger et lite knippe av de kraftigste meteorene natt til 14. desember. Alle brant helt opp i 50-60 km høgde. En video kan lastes ned her (NB 2560×1920 oppløsning) eller ses på YouTube. Den andre meteoren i videoen er sporadisk, dvs ikke en geminide.
Geminide
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)
Fortsett å lese «Årets geminider»

Flere kraftige meteorer nylig

Det har i de siste dagene vært flere kraftige meteorer rapportert over sør-Norge. Her følger de kraftigste som vi har bilder og video av. Klokka 02:40:07 natt til 9. desember kunne denne ses fra Oslo:
Meteor
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Den var synlig i 3,2 sekund. Natta før var også denne synlig fra Oslo klokka 03:14:16 (natt til 8. desember) i 2,6 sekund:
Meteor
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)
Fortsett å lese «Flere kraftige meteorer nylig»

Gavepenger fra Sparebankstiftelsen DNB til å bygge et kameranettverk

Solobservatoriet på Harestua søkte om støtte fra Sparebankstiftelsen DNB for å bygge ut et meteorkameranettverk i samarbeid med Norsk Meteornettverk. Søknaden ble innvilget og Solobservatoriet mottok onsdag 3.desember 2014 1 million kroner av Sparebankstiftelsen til å realisere prosjektet. Arbeidet starter i januar 2015 og er antatt å pågå ca. ett år fram til et nettverk bestående av ca. 20 kameraer er i drift.

Kommentar lagt til fredag 5.12 kl.23:30. Allerede noen timer etter denne saken ble annonsert har interessen for prosjektet vært enorm. Noen kommentarer er blitt skrevet her, noen i sosiale medier og enda flere til meg personlig på epost. Vi er særdeles glade for folks interesse for prosjektet og håper det vil fortsette. Samtidig har det fortalt illustrert at vi må ta formidlingsjobben om planene for og arbeidet med prosjektet på alvor. Dessverre må nok alle smøre seg med tålmodighet, ettersom arbeidet ikke starter  for fullt før etter nyttår. Fram til også vi vet mer vil vi svare så godt vi kan.